Ramsløk – Skogens grønne skatt

Noe av det første som titter opp av bakken etter vinteren er ramsløk. Den vokser på skyggefulle og næringsrike steder i tette bestander, og har en enorm evne til å spre seg. Den vokser vilt i Europa og Asia. I Norge finner man den langs kysten fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Man kjenner godt lukten av hvitløk om man beveger seg i områder der den vokser og planten har også mange av de samme egenskapene som hvitløk. Den er fantastisk som krydder i all mat, fra pølser til supper, middager og salater. ramslauk steinaldermann

Det fine med ramsløk er at når du først har funnet den, finner du massevis. Man kan bruke den rå med en gang, eller man kan tørke den. Om man velger å tørke den mister den noen av sine virkestoffer,  som i hvitløk, men mye av smaken er der fortsatt. Et populært tilbehør til det meste er ramsløkpesto. Den kan man også fryse og nyte når  f.eks lammesesongen er i gang. Da har man også vernet om egenskapene.
Så, hvordan kan man nyte denne fantastiske urten hver dag uten å dra til skogs?

ramslauk korg

Det er ikke værre enn grave den opp og plante den hjemme i hagen. Som andre løker kommer den da opp igjen hvert eneste år omtrent på same tid som brenneslene titter frem. Smaken er best helt fra start til den har blomstret, mot sluten av juni en gang. Den kan fremdeles spises etter dette, men har ikke helt samme smak. Blomstene er meget dekorative og kan også spises. Når du har plantet den ut i hagen kan du forvente deg at den sprer seg for hvert eneste år. Det betyr ubegrenset krydder i hverdagen og ikke minst kan man etterhvert grave opp sine egne løker og gi til venner og kjente som setter pris på dens egenskaper og smaker. Vil du vite mer om ramsløk kan du ta deg en titt på Rolv.no.

Svigermor er damen som har lært meg  sette pris på denne fine urten og her får du hennes oppskrift på Ramsløkpesto.

Svigermors Ramsløkpesto

En god neve ferske ramsløk blader. Lages den senere på året kan man også ha i blomstene.
Ca 2 dl god ekstra virgin olivenolje
En neve pistasjnøtter
En klype eller to Himalayasalt/sjøsalt
Kjør det hele i hurtigmikseren. Er den for tynn er det bare å ha i mer ramsløk og nøtter.

Frys den ned eller nyt den med det samme!. Nydelig sammen med spekemat.

steinaldermann ramsløkpesto

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s